Prawidłowa dieta przy kamicy nerkowej
Kamica nerkowa to schorzenie, które niesie ze sobą powstawania kamieni w nerkach. Występujące złogi posiadają różne typy, zmiana składników swojej diety lub ich znaczne ograniczenie na pewno przyczyni się do normalizacji stanu zdrowia i uniknięcia przykrych dolegliwości spowodowanych kolką nerkową. Stwierdzono taką zależność jak: kamica nerkowa a dieta. Jak wiadomo kamienie szczawianowe zawierają w swoim składzie sole wapnia pochodne z kwasu szczawiowego, dlatego prawidłowa dieta przy kamieniach nerkowy w tym przypadku sprowadza się do zmniejszenia kwasu szczawiowego i witaminy C.
Skład kamieni moczanowych to sole kwasu moczowego, dlatego niezbędna jest alkalizacja moczu. Tworzenie się kamieni fosforanowych związane jest ze spożywaniem pokarmów bogatych w te składniki, w tym przypadku konieczne jest zakwaszenie moczu. Ostatni rodzaj, czyli już rzadziej spotykane kamienie cystynowe tworzą się z cystyny tzn. aminokwasów. W związku z tymi informacjami dieta przy kamicy nerkowej powinna być dostosowana do posiadania danego rodzaju kamieni.
Przykładowa dieta w kamicy nerkowej
Kamienie nerkowe pojawiają się z powodu niezrównoważonego odżywiania, używania złej, jakości wody i braku składników odżywczych. Dlatego jeżeli już powstały kamienie nerkowe dieta powinna być zrównoważona i ściśle przestrzegana, aby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dieta ze względu na rodzaj kamieni nerkowych: szczawian, kwas moczowy, fosforany, cystyny.
Jaka jest dieta przy kamieniach nerkowych: szczawiany?
Z tymi kamieniami powstaje kwas szczawiowy. Dlatego konieczne jest wykluczenie z menu produktów bogatych w te substancje. Kamienie, w których skład wchodzą szczawiany powodują kolkę nerkową dieta w tym przypadku powinna być odpowiedni zaplanowana.
Dozwolone produkty:
- Chude mięso i ryby gotowane
- Zupy warzywne i gulasze
- Chleb
- Świeża kapusta
- Ogórki
- Puree ziemniaczane.
Ilość soli powinna być minimalna. Z owoców nie można jeść śliwek, truskawek, porzeczek i agrestu. Reszta owoców może być spożywana w rozsądnych ilościach. W przypadku napojów można pić soki i wodę niegazowaną.
Jaka dieta – kamica nerkowa: kwas moczowy?
Powodem powstawania kamieni moczowych jest nadmierne tworzenie się kwasu moczowego, dlatego w diecie należy przestrzegać następujących wskazówek:
Z menu należy wykluczyć produkty, w których występuje dużo puryn. Lista obejmuje konserwy, podroby, wędliny, ogórki, pikantne i bogate zupy. Z warzywami też trzeba uważać. Szczaw, seler, szparagi, soję i szpinak należy usunąć z diety. Właściwe są produkty mleczne, ogórki, marchew, dynie, grzyby, owoce. Dozwolone są również ziarna i chleb. Aby zmniejszyć stężenie soli, trzeba dużo pić.
Co jeść przy kamicy nerkowej: fosforany?
Kamienie fosforanowe powstają w środowisku alkalicznym. Dlatego nacisk kładzie się na utlenianie. Ważnym warunkiem jest ostre ograniczenie wapnia. Nie zastosowanie się to tych wskazówek przy opracowywaniu dieta przy kolce nerkowej może znacznie nasilić objawy chorobowe i spowodować większe dolegliwości bólowe.
Dieta na kamienie nerkowe – porady dietetyczne
- Dozwolone: mięso i produkty rybne, zboża (z wyjątkiem gryki i płatków owsianych), kwaśne owoce i jagody, masło. Należy ograniczyć spożywanie: produktów mlecznych, pieczywa, truskawek, rodzynek.
- Zakazane: pikantne, smażone potrawy, marynaty, tłuste buliony. Należy również usunąć z menu grzyby, fasolę, wątrobę, kurczaka i twaróg.
- Najlepsze napoje to: kwaśne soki owocowe i kompoty. Można spożywać herbatki z dzikiej róży i kwas chlebowy. W ciągu dnia nie należy pić więcej niż 1500 ml. Ludzie, którzy są podatni na powstawanie kamieni, muszą przyzwyczaić się do tego, że taka dieta musi być przestrzegana przez wiele miesięcy.
Podstawowe zasady diety przy kamieniach nerkowych
Spożywając odpowiednio zaplanowaną dietę przy kamicy moczowej, można osiągnąć:
- Unormowanie przemiany materii składników odżywczych, ze szczególnym uwzględnieniem puryn
- Osiągnięcie prawidłowego pH moczu (alkaliczny lub kwaśny). Jest to uzależnione od składu kamieni nerkowych, prawidłowa dieta pozwoli uniknąć wytrącaniu się soli a także wpłynie na pozbycie się ich z organizmu
- Uniknięcie kolki nerkowej
- Poprawa pracy jelit i normalizacja wagi.
Zrównoważona dieta sprowadza się do zmniejszenia spożywania białka zwierzęcego i pewnych rodzajów tłuszczów. W ciągu dnia spożycie białka nie powinno być większe niż 80 gram, przy czym połowa to białka zwierzęce. Natomiast tłuszcze należy ograniczyć do 90 gram, ale tłuszcze roślinne powinny stanowić 30 procent. Węglowodany również powinny być spożywane w odpowiedniej ilości nieprzekraczającej 400 gram a cukry do 80 gram.

Najważniejsze kwestie w przypadku diety na kamicę nerkową odnoszą się do ilość spożywanych posiłków, czyli pięć dań w niewielkich porcjach. Jest to bardzo istotne ze względu na ograniczenie obciążenia układu pokarmowego i perystaltyki jelit. Niewskazane jest nadmierne objadanie jak również robienie sobie głodówek. Dlaczego? Jest to związane z nadmiernym powstawaniem kwasu moczowego, który jest źródłem tworzenia się kamicy nerkowej.
Sposoby przygotowywania posiłków:
- Dodawanie soli do potraw
Osoba zmagająca się z kamicą nerkową musi zmniejszyć dodawanie soli do pięciu gram na dzień. Zbyt duża ilość soli przyczynia się do tworzenia się kamieni i podniesionych parametrów ciśnienia krwi. Jeżeli nie ma innych zaleceń medycznych spożywanie płynów powinno wynosić, co najmniej 2 litry dziennie. Najlepiej przestawić się na przegotowaną wodę, różne soki z owoców i warzyw, napary ziołowe. Przyjmowanie większych ilości płynów ogranicza stężenie moczu i eliminuje sól z organizmu.
- Alkohol
Spożywanie napojów alkoholowych przy kamieniach nerkowymi jest wykluczone. Ważną informacją jest to, że alkohol przyczynia się do powstawania skurczów moczowodów, a także zastoju moczu w nerkach oraz bolesnych ataków kolki nerkowej. Nie wszyscy wiedzą, ale alkohol podnosi stężenie moczu i wytrącanie soli.
- Waga
Nie mniej ważną zasadą diety z kamieniami nerkowymi jest normalizacja wagi. Przy nadmiernym wzroście i zwiększonym spożyciu wysokokalorycznych pokarmów (węglowodanów prostych i tłuszczów zwierzęcych) we krwi wzrasta poziom kwasu moczowego, który odkłada się w nerkach. Zaleca się zachowanie postu (twaróg, kefir) raz w tygodniu.
Dieta przy kamieniach nerkowych – lista zabronionych produktów obejmuje:
- Ciasta, świeży chleb z mąki pszennej
- Zupy
- Tłuste mięso i ryby: śledź, makrela, sum, łosoś
- Owoce morza
- Galaretki
- Konserwy mięsne i ryby
- Rośliny strączkowe, bakłażany, szczaw i szpinak, buraki, rabarbar
- Porzeczki, żurawina, maliny, cytrusy
- Sery: słone i ostre
- Podroby: wątroba, nerki, język, mózg
- Smalec, margaryna
- Pikantne przyprawy.
Co jeść przy kamicy nerkowej, czyli dozwolone produkty?
W przypadku kamieni nerkowych dieta musi uwzględniać produkty alkalizujące mocz (z wyjątkiem przypadków, gdy chory ma fosfaturię). Przydatne są owoce i warzywa, (chociaż nie wszystkie), produkty mleczne. Dla osób cierpiących na kamienie w nerkach lekarze zalecają dietę bogatą w magnez, witaminy z grupy B, usuwające szczawiany i moczany.
Bardzo wskazane są produkty zawierające witaminę A, która odgrywa ważna rolę przy odbudowie błon śluzowych i dróg moczowych. Woda o niskiej mineralizacji i wywar ziołowy mają właściwości przeciwzapalne. Tłuszcze roślinne należy zastąpić olejami roślinnymi a także zwiększyć w swojej diecie produkty z błonnikiem roślinnym. Takie pokarmy ograniczają osadzaniu się soli i nadwadze, normalizują perystaltykę jelit.
Dlaczego tak ważne jest przestrzeganie diety przy kamieniach nerkowych?
Zgodność z zasadami żywienia w przypadku kamieni nerkowych jest niezwykle ważna, ponieważ:
- Zapobiega tworzeniu się nowych kamieni
- Rozpuszcza istniejące kamienie
- Pozwala pozbyć się kamieni nerkowych w przypadku wytrącania się soli i powstawania małych kamieni.
Ponadto dieta na kamicę nerkową jest przydatna przy odchudzaniu, i usprawnieniu układu sercowo-naczyniowego. Jeśli osoba chorująca na kamicę nerkową przestrzega zaleceń lekarza i przestrzega diety, zmniejsza się ryzyko chorób zapalnych układu moczowego.